Festivalen 2015


Välkommen till en vecka i normbrytandets tecken. Vi bjuder på workshops, föreläsningar, artister, dans, filmvisning, samtal, möten, livsöden, utställare och allt däremellan, helt gratis! 

Nytt för i år är att vi utökar festivalen med aktiviteter under hela veckan innan festivalens huvudsakliga dag, lördagen. Genom det största samarbetet hittills kommer ett flertal aktörer i Falun att vara med och arrangera evenemang.
Bland dem Stadsbiblioteket, Dalateatern, Kulturhuset tio14 och Dalarnas Museum.

Årets Pridelåt

Årets Falu Pride-låt med Mimikry är här! Nu har den äntligen släppts på Spotify och du lyssna på Brinner här: sptfy.com/1iQS

Kulturmagasin 60 

Arenans eget kulturmagasin har Falu Pride till ära släppt ett specialnummer med normer som tema! Av ungdomar för ungdomar, kolla in den på deras facebook!

#tvättlina på Dalarnas Museum

Låt solen gå upp över en stad fylld av regnbågar! Häng upp en tvättlina i regnbågens färger under Falu Pride för att visa ditt stöd för alla människors lika värde. Med tvättlinan visar du att du vill ha ett samhälle där mångfald, respekt och öppenhet för HLBTIQ-personer och andra minoriteter är en självklarhet. Fotografera sen din tvättlina och tagga #tvattlina

Samfundskonstprojektet Tvättlina i regnbågens färger av Heidi Lunabba FIN och Ilar Gunilla Persson SWE förverkligas i samarbete med Dalarnas museum.
Läs mer på facebook.

Program

Schemat är ute och du finner det här.

Välkommen till Falu Pride! En normkritisk, intersektionell, gränsöverskridande och öppenhjärtig hbtq- festival som välkomnar alla öppna människor med eller utan regnbågar! Med workshops, föreläsningar, möten, pyssel, dans, diskussioner, lekar och kärlek vill vi ge er som besökare nya perspektiv, infallsvinklar och upplevelser - bortom det invanda och oifrågasatta.  Ta för dig!

Söndag 13 september


Pepp och info inför Falu Prideveckan! (18:00)

Sugen att hjälpa till som funktionär? Kom till Arenan i Falun klockan 18.00

Tisdag 15 september


Skoldag på Kulturhus tio14 (8:00-12:00)

Landstinget Dalarna och Falu Pride Kulturförening ger en halvdag med information om hbtq, sexualupplysning, normer och attityder kring sex för nior i Dalarna. (fullbokat)

Onsdag 16 september


Det är synd om papporna - föreställning (19:00)

Är det synd om papporna? Unga Giljotin spelar föreställningen "Det är synd om papporna" på Dala Teatern, en utforskande och självreflekterande föreställning som tar avstamp i vår samtid. Tre unga män ställer sig själva frågan ur sitt eget perspektiv med humorn som ingång. 
För att köpa biljett till föreställningen klicka här.

Musikkväll på Kings Arms (19:00-23:00)

Öppen musikkväll på Kings Arms i samarbete med BoomTown

Torsdag 17 september


Föreläsningar på Stadsbiblioteket: Mian Lodalen och Annelie Salminen!
Var: Torsdagen den 17 september på Stadsbiblioteket i Falun

Om barn, språk och normer med Modingarna och alfabetet (16:00)

Många gamla ramsor visar på en förlegad familjesyn. Med utgångspunkt i den prisbelönta normmedvetna alfabetsramsan Modingarna och alfabetet, håller författaren Annelie Salminen en föreläsning om språk, normer och hur vi förhåller oss till detta när det kommer till våra barn.

”Konsten att bli lesbisk”(17:30)

Författaren Mian Lodalen berättar om boken ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk” i ett samtal med ungdomsbibliotekarien Ninni Skön.

Fredag 20 september


Tacobuffé @för funkisar (18:00-21:00)

Vi behöver alla volontärer vi kan få till festivalen och den här kvällen får alla chans att träffa varandra och fixa inför festivalen på Arenan .

Schlagerkaraoke på Kings arms! (21:00-02:00)

Det här kan ni bara inte missa - vässa stämbanden och dra till Kingen för en episk kväll av tonartshöjningar, glitter, glamour och nostalgi!

Lördag 19 september


Parad med RFSL Dalarna (11:00)

Vi återupprepar förra årets succéparad! Förra året var det runt 300 pers som gick, i år ska vi försöka bli ännu fler! Så ta med vänner, familj, far och morföräldrar, kusiner. Ta med grannen också! Var stolt, var glad, var dig själv. Du är hjärligt välkommen!

Paraden utgår från Kung Gustafs Torg. Samling kl. 11.00. Start kl. 12.00.
Vi går Slaggatan – Holmgatan – Myntgatan – Mormorsgatan – Arenan. 
Vid större grupper, anmäl er genom att skicka ett meddelande på facebook till RFSL Dalarna.

Festivalprogram på Arenan

Arenan och Falu Pride-festivalens centrum hittar du på Mormorsgatan 7 i Falun.

Det här händer på Stora scenen - Jätten


Invigning (13.00)
Fifi Janevska sjunger och inviger Falu Pride på Arenan. I Makedonien blev hon förföljd, misshandlad och spottad på för att hon vågade vara sig själv. Nu ska hon berätta sin historia och ge oss en otroligt vacker version av Christina Aguileras Beuatiful <3 Se mer här

Mimikry berättar om skapandet av årets officiella Falu Pride-låt Brinner. Låten, vars text är skriven av Hjalle Östman, handlar om utanförskap och att bryta sig ut. Den har också släppts på Spotify och du kan lyssna på den här.

The Pearl Of Africa - dokumentär (14.00)
The Pearl Of Africa är en berättelse om hat, kärlek och livet som transperson i ett av världens farligaste länder för transsexuella. Vi får följa Cleopatra Kambugu, en 27 årig transkvinna som tvingades fly till Kenya efter att ha blivit uthängd på framsidan i en av Ugandas största medier. Under två års tid har den Svenska regissören Jonny Von Wallström följt Cleopatra Kambugus liv och vardag i Uganda. En plats där hbtq-personer dagligen mördas, torteras och misshandlas på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Det är en personlig berättelse som kan väcka liv till en debatt och öka kännedomen om problemen i Uganda och andra delar av världen. I programpunkten får vi se en 30 minuters webb-serie om Cleopatras liv. Filmvisningen kommer att följas upp av en diskussion tillsammans med regissören. Serien har under året sänts på flera av världens största medier; Huffington Post, The Advocate och This Is Africa är några av dem. CNN har utnämnt den till en av de bästa Afrikanska webb-serier och berättelsen kommer under året att bli en långfilm. Den förväntas ha sin premiär under 2016.


HBTQ inom idrotten - föreläsning (15.15)
Christoffer Smitz från Stockholm Snipers föreläser om hur det är att vara normbrytande inom idrotten. Personliga erfarenheter blandat med annan kunskap.

Jag är fri (16:30)
RFSL är Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. En viktig del av verksamheten är stöd till hbtq-personer som tvingas fly till Sverige på grund av förföljelser i hemlandet. Här berättare förbundet om kampanjen JAG ÄR FRI. En kampanj för att uppmärksamma hbtq-flyktingars situation, för att möjliggöra stöd till dem. Varje krona är viktig för att hbtq-personer i en asylprocess ska kunna få det stöd de behöver. Att få rätt juridiskt stöd, stöd att hitta boende och ett socialt sammanhang kan vara livsavgörande.

 Hur kan vi som medmänniskor även i hbtq-rörelsen bidra solidariskt till hbtq-flyktingarnas situation? Jag är fri är en del av RFSL:s nyinstiftade Insamlingsstiftelse med 90-konto. insamlingsstiftelsen.serfslstockholm.se/medlemsgrupper/newcomersfacebook.com/rfslnewcomers.

LGBT rights in Russia - föreläsning på engelska (17.30)
A special guest (who must remain anonymous because of threats to his life) from Russia will speak about the situation with LGBT-rights in Russia and especially about the situation for LGBT-teenagers. Our guest was LGBT and political activist in his native city.. He was subjected to violence and lawlessness because of his sexual orientation and activism and because of it he was forced to seek asylum in Sweden at a young age.

Tjejighetens diktatur - performance (18.30)
Ritualer är obligatoriska.
Dina höfter är obligatoriska.
Sorg över den inre mannen är obligatorisk.
Det ska va slut på valfrihet nu.
Sorgen ska va obligatorisk.
♥ 15 minuter av transterapipolitisk chakraritual ♥
Tjejighetens diktatur är festivalversionen av Tvillingskapet, ett text- och rörelsebaserat transterapipolitiskt scenkonstprojekt av och med Kvalitetsteatern och Transmilitanta Brigaden. En längre föreställning av Tvillingskapet kommer ha premiär på Atalante i Göteborg i oktober 2015. För mer info om Tvillingskapet: www.kvalitetsteatern.se

Mimikry - spelning (20.00)
Mimikry avslutar årets Falu Pride-festival! Ingen åldersgräns. De fick också äran att göra årets officiella låt - Brinner.
I samband med invigningen berättar de också om hur låten kom till.

Det här händer utomhus utanför Arenan

Nadines Foodtruck säljer fantastisk ekologisk mat hela dagen! Nadines Foodtruck är baserad I Dala-Floda. De har en internationellt inspirerad meny med Nadine Saulnier i köket som har sitt ursprung I fransk-kanadensiska kulinariska traditioner som hon nu blandar med lokala produkter. Recept från Québec och hela världen! Ett mål mat eller en fika är inte fullständig utan en god kopp kaffe, därför är bilen utrustad med en gas-espressomaskin som gör utsökt espresso av ekologiska bönor från Johan och Nyström. De har självklart bryggkaffe också för den som hellre väljer det.

Zumba for Love - prova på (13.30 Terassen)
Angelica´s Dance & Style erbjuder Zumba for Love till alla. Det spelar ingen roll hur du ser ut, hur du rör dig, om du sitter i rullstol. Kom som du är och zumba dig varm och glad. Dansglädje till Alla! Let´s Zumba! =)
Vid regn flyttas Zumban till Rörelserummet klockan 15.00

Linedance - uppvisning (14.30 Terassen)
Linedanceuppvisning med det härliga gänget från ABF i Falun. Om du önskar prova-på så ordnar vi det! Vid regn flyttas Linedance till Stora scen klockan 15.00

Prova på skateboard - workshop (15.00 skateboardrampen)
Queer och skateboard! Prova på skateboard i rampen utanför arenan. Alla åldrar!
OBS, ställs in eller skjuts fram vid regn.

Det här händer i Caféet - Fetmats

Estradpoesi med Yolanda (14:00)
Yolanda Bohm, flerfaldig vinnare i olika svenska poetry slam-mästerskap och transaktivist galore, ger oss en resa i tankeväckande estradpoesi med udden riktad mot förtryckande normer.

#ungapålandsbygden - projektpresentation (14.30)
#ungapålandsbygden är ett projekt som syftar till att utmana storstadsnormen, förändra attityderna mot unga som bor på landsbygden och öka möjligheterna för unga att organisera sig.

#ungapålandsbygden gör under hösten en turné runtom i Sverige för att träffa unga, diskutera storstadsnormen och hur det är att vara ung på landsbygden idag, vad är det bästa och vad kan göras bättre? Finns några skillnader beroende på var man bor och vilka intressen man har? Hur ser det ut ur ett icke-heteronormativt perspektiv?

Vi kommer dels att hålla i ett utställningsbord där man kan komma och träffa oss och hjälpa oss i jakten på "Sveriges grymmaste håla", finns den redan eller hur skapar vi den?

Laila Edholm - föreläsning (15:00)
Laila Edholm är mångfaldskommunikatör hos Falu kommun och ska prata om samverkan för integration.

Endometriosföreningen (15.30)
200.000 födda med livmoder i Sverige har den kroniska sjukdomen endometrios.

Livmoderslemhinnan – endometriet — blöder en normalt sett ut vid menstruation,  men ibland blöder den baklänges via äggledaren ut i buken där celler från slemhinnan kapslas in och skapar en kronisk inflammation — endometrios. Detta skapar för många drabbade en extrem smärta, både innan, under och efter menstruation, och många andra smärtsamma sammanväxningar, cyster med mera.

Det hade gått att få lindring mot smärtan - om det inte vore så att födda med livmoder inte blir tagna på allvar med sina symptom inom vården så att det inte tar 7 —10 år att ställa diagnos i Sverige. Men så ser det ut. Födda med livmoder har lidit nog i det tysta om sin mens och menssmärta! Endometriosföreningen kräver förändring.

IVF-kliniken Falun- JA till insemination med donerade spermier! - presentation (16.00)
Vi på IVF-kliniken vill fira lite extra att vi nu fått tillstånd att utföra insemination med donerade spermier i Falun. Vi kommer nu kunna hjälpa de tjejpar som hittills varit hänvisade till långa köer inom landstinget eller till och med utomlands för att få möjlighet till sina efterlängtade barn.

Freak Park Market - workshop (16.30)
Freak Park Market är ett event där gatuartister och musiker uppträder och visar upp sin konst. Försäljare av olika typer som passar in i konceptet ”street och gatukonst” kommer och säljer sina hantverk och varor. En samlingsplats för alternativa konstformer i Sverige.
Arrangörerna kommer och pratar med besökare och delar med sig erfarenheter och historier.

Feministiskt Forum (17:00)
Folkuniversitetet och Dalarnas Feministiska Nätverk arrangerar sedan 2014 Feministiskt Forum på Dalarnas Museum i Falun. Hur för de den feministiska kampen vidare och med vilka verktyg?

Rättighetscentrum Dalarna (17:45)
Rättighetscentrum Dalarna är en helt ny antidiskrimineringsbyrå i Dalarna som verkar mot diskriminering och för människors lika rättigheter och möjligheter i samhället.De vill öka människors kunskap om rätten att inte bli diskriminerad, rätten att vara sig själv, främja delaktighet och demokrati inom samhällets alla områden. Hur arbetar de och vad kan de erbjuda för rådgivning och stöd till de som utsatts för diskriminering?

Rätten Till Sin Identitet - RTSI (18:30)
Sveriges första projekt och samlade initiativ som arbetar mot diskrimineringen av subkulturer. I dag utsätts personer som väljer en subkulturell identitet och som uttrycker det i stil, livsstil och intressen för en mängd fördomar, diskriminerande handlingar och ibland långt värre, rena brott. Fördomar, utfrysning och det man kallar mobbning drabbar dagligen mängder av individer som väljer en annorlunda livsstil. Vi vill med projektet belysa, diskutera och arbeta för förändring.

Vår vision är ett samhälle där alla behandlas lika oavsett val av subkulturell tillhörighet, lika självklart som att man arbetar för jämställdhet, mot rasism och för sexuellt likaberättigande.

Projektet drivs av Sveriges nyaste studieförbund: Kulturens Bildningsverksamhet (som ägs och drivs av 14 av landets kulturorganisationer) i samarbete med Kulturföreningen Kretsen i Umeå (som är utförande och som varit bärande av idén) i samverkan med SUB – Riksförbundet För Subkultur, dess föreningar samt riksorganisationen Ung Media.

Rafael Pineda - musik (19.30)
Stämningsfull musik på sång kontrabas och cello. Om processer i livet och livet i processer. Musiken bjuder på en resa genom våra inre eldar, hav, stormar och skogar, för förståelsen av mångfalden i oss själva.

Det här händer i Mötesrummet - Kåre


Hederskultur är mer än bara Pela och Fadime - föreläsning (13.30)
Robert Hannah, bög, svensk-assyrier och riksdagsledamot för Folkpartiet, berättar om sin uppväxt i förorten, om könsroller och hur hederskulturen sätter gränser. Men också om vikten av identitet och hur man överkommer svårigheterna med att leva som både homosexuell och assyrier.

Såren läker men ärren finns kvar - föreläsning (15.00)
- en personlig berättelse om mobbning med Jenny Lindeberg

Jag är 38 år, född och uppvuxen i Borlänge. Trodde inte att jag skulle hamna i skolans värld efter det som hände, men nu arbetar jag som lärare. Från lekis till nian blev jag utsatt för mobbning och det är mina egna erfarenheter föreläsningen handlar om.

På ett osminkat och rättframt sätt berättar jag om min skoltid, vad jag blev utsatt för och hur mina lärare reagerade när jag försökte berätta om vad som pågick. Tanken är att lyssnaren ska få upp ögonen för problematiken och våga agera när liknande saker händer. På slutet finns det även möjlighet att ställa frågor.

Stolta föräldrar - föreläsning (16.00)
Aktiva i nätverket Stolta föräldrar till hbtq-barn, Sthlm berättar om sin verksamhet och svarar gärna på alla frågor och funderingar ni kan tänkas ha.
"Vi ser gärna att vi för ett samtal utifrån vår berättelse och era frågor".

Oscar Sjökvist - föreläsning (17.30)
Hur blir jag funktionshindrad och olik medmänniskor som inte använder rullstol?
Vem är "normal"? Hur går man och rör sig "normalt"?
Fördomar, okunskap, otillgänglighet och samhällets döljande av funktionhindrade gör mig funktionshindrad.

Det här händer i Rörelserummet - Stora Stöten


Våld i nära relationer - föreläsning (13.00)
med fokus på personer med funktionsnedsättning – att bli utsatt för våld av någon man borde kunna lita på
Välkommen till en föreläsning om våld i nära relationer för att synliggöra våld mot personer med funktionsnedsättning. Både kvinnor, män och barn utsätts för våld i nära relationer och våldsutövare finns bland båda kön. Programmet kommer att beröra problematiken med mäns våld mot kvinnor som är ett erkänt globalt folkhälsoproblem. Våld i nära relationer förekommer bland människor från alla socioekonomiska bakgrunder, heterosexuella- och samkönade parrelationer, åldrar m.m. En nära relation kan beskrivas som ett förhållande där det finns förtroende och känslomässiga band. Det kan exempelvis vara en parrelation, relationen mellan föräldrar och barn, syskon, eller till en person man är i beroendeställning till för att klara sitt vardagsliv.
Personer med funktionsnedsättning som utsätts för våld i nära relationer har varit ett osynligt problem i samhället, men har under de senaste åren börjat uppmärksammats. Programmet kommer att visa kortfilmer från utbildningsmaterialet ”Det finns stunder” som Amphi produktion har tagit fram. Filmerna handlar om kvinnor med funktionsnedsättning som utsätts för olika former av våld.

Diskrimineringsfri rekrytering - föreläsning (14.00)
Höga mål och konkreta tips från Falu kommun med Ellen Fridner
Genom en diskrimineringsfri rekryteringsprocess får Falu kommun in den bästa kompetensen samtidigt som vi bidrar till ett samhälle där läggning, ålder, etnicitet och dylikt inte tas hänsyn till. Få saker är så viktigt i ett jämlikt samhälle som en rättvis arbetsmarknad - det bidrar vi till!
Nu vill vi inspirera andra arbetsgivare att följa oss, därför delar vi här med oss av våra tankar, mål, arbetssätt och klavertramp.

Icke-binär - bortom två kön - föreläsning (15:00)
Linnea Risinger från Falu Pride Kulturförening föreläser om ickebinäritet. En upplysande och ifrågasättande föreläsning om föreställningen att människan är uppdelad i två till varandra motsatta kön. Efteråt är det fritt fram att diskutera, ställa frågor eller bara ta in vad andra har för erfarenheter och tankar kring ämnet.

IMPRO - workshop (16.00)
Dalateaterns dramapedagog och skådespelare bjuder in till en interaktiv impro-workshop. Tillsammans med deltagarna vrider, vänder, ifrågasätter och undersöker vi normer vi blivit/blir ställda inför i vår vardag.

Menstruation - dokumentärfilmer (17.00)
Regissören Zayera Khan vill förstå vad menstruation är, vad innebär det för andra kvinnor, hur påverkar det oss, vi som blöder? Filmen Vi som blöder utforskar menstruationens genom frågeställningar som: första menstruationen, mensprodukter, PMS, sex, partner, tabun och klimakteriet.

Visningen inleds med en presentation av Zayera Khan och avslutas med ett samtal med publiken.Visning av dokumentärfilmer, med kort introduktion och diskussion efter filmvisningen kring innehållet och temat. Vi som blöder (28 minuter) och Menstruation o/könad (7 minuter)

Feministiskt självförsvar - workshop (18.00)
Prova på feministiskt självförsvar som handlar om att bygga tjejers och kvinnors självkänsla och ge verktyg för att försvara sig mot både vardagliga trakasserier och grovt våld. Vi pratar om gränssättning, delar erfarenheter, provar att använda rösten och lär ut enkla fysiska självförsvarstekniker. Alla som identifierar sig som kvinnor är välkomna.

Det här händer i Skapanderummet - Smedjan


Open conversation for Newcomers (14:00)
Welcome to meet other Newcomers in an open conversation in english.

Rädda Barnen (15:00)
Rädda Barnen tar oss med i ett samtal om medmänsklighet och att vara medmänniska.

Öppet samtal för BiQuPans
BiQuPan är är en mötesplats för alla som identifierar sig som bi-/pansexuella* på facebook - och nu uppstår gemenskapen IRL på Falu Pride! Gruppen finns för att BiQuPans ska kunna peppa, inspirera och stötta varandra för att motverka osynliggörandet av bi-/pansexuellas erfarenheter. För vi finns! 

*I och med att det finns så många, ofta personliga, definitioner av ens sexuella läggning, så vill vi öppna upp för och välkomna alla som attraheras av fler än ett kön oavsett hur man identifierar sig. I den här gruppen är alla välkomna som har förmågan att attraheras av och/eller bli kära i människor av flera kön än ett - oavsett om man kallar sig bisexuell, pansexuell, multisexuell eller något annat.

INSTÄLLT Kroppsnormkritisk selfieworkshop med babe_ebba (17:30)

Kroppsnormsaktivisten Ebba Nilsson postar selfies på sitt Instagramkonto @babe_ebba där hon utmanar idéer om hur normsnygga kroppar ska se ut. Efter att Ebba postat på det feministiska kontot @kvinnohat växte hennes konto och nu har hon nästan 10 000 följare. Följ med på en workshop där vi anammar selfien som konstverktyg, tar tillbaka självporträttet och säger fuck you till all skit som tjejer får ta bara för att de är tjejer! 

– Det handlar om att ta plats – att man ska våga tycka om sig själv oavsett hur man ser ut, säger hon. instagram.com/babe_ebba

Det här händer i Fotostudion - Gruvfrun


Mitt liv med Asperger och vardagsstrategier - föreläsning (13.00 Fotostudion)
Personlig berättelse och betraktelse om hur det är att växa upp med diagnosen Aspergers syndrom. Om att inte riktigt ha passat in i den tradionella bilden av hur man ska vara. Dessutom ges exempel på vardagsstrategier som jag, Annika Johansson, använder mig av för att få en fungerande vardag.

Alkoholnormen i samhället - föreläsning (14.00 Fotostudion)

Hur ser alkoholnormen ut i samhället? Varför finns det alkohol överallt? Hur är det att stå utanför normen, d.v.s. att inte dricka alkohol? Dessa frågor samt säkert andra ska jag försöka besvara och prata om. Syftet med föreläsningen är att ge en tankeställare om alkoholens makt och roll i vårt samhälle.

Jon Karuso som föreläser är aktiv inom nykterhetsrörelsen i Dalarna och har inom denna organisation även gått utbildningar inom normer och normkritik.

Det här händer i Lilla bion - Slaggen


Nyanser - filmvisning om asexualitet (15.00)
Vad är asexualitet? Vad innebär det att ha asexuella erfarenheter? Och hur bemöts det?
Blå Stenback visar sin och Elvira Kierkegaards kortfilm Nyanser, som spelades in i Göteborg hösten 2014. Kort samtal och frågestund efteråt.

PUSH ME - filmvisning (17.00 och 18.00)
25 min (2014), regi Tove Pils
Siri är frustrerad över att hon inte vågar göra det hon vill och drömmer om. Hon känner att både samhället och hennes egna gränser hindrar henne från att leva fullt ut; vara den hon vill vara, skrika när hon vill skrika och leva ut sin fantasi om att dominera en annan person sexuellt. Siris nya vän Lee hjälper henne att trotsa sina rädslor.
I sina filmer behandlar Tove Pils teman som rör sexualitet, makt, gränsöverskridanden och normer. Hon jobbar både dokumentärt och med fiktion, och har regisserat tre kortfilmer, Take My Sex Away (2007), Att inte sprängas (2008) och PUSH ME (2014).
För Tove har begreppet queer varit viktigt, dels som utgångspunkt för innehållet i PUSH ME, men också i hög grad under själva processen att skapa filmen.
En betydande del av arbetet har varit att försöka bryta mot klassiska normer för hur filmskapande ser ut, och det har varit viktigt att jobba med personer som är queer, och avviker från köns- eller sexualitetsnormer.

Pågår hela dagen på Arenan


Klädbytarbord och bokbytarstation 

Ta med en bok, och få en ny bok hem! Rensa ur garderoben och byt ett plagg mot ett annat, för miljöns skull. Överskottet skänks till Röda Korset i Falun och till insamlingar för flyktingar från Syrien!

Försäljning
Nadines foodtruck
Ingrids källare - handsydda regnbågsväskor
Emmas keramik
Happy Pride.se som ger 10% rabatt med koden falupride15 

Elsborgs öppna förskola 


För alla barnfamiljer - i samma hus som Arenan

Elsborgs öppna förskola håller öppet mellan klockan 13.30 - 15.30 lördagen den 19 september. Här kan ni sjunga, gunga, leka, måla och klättra! På öppna förskolan har ni möjlighet att träffa och knyta kontakter med andra barn och vuxna i Falun.

Öppna förskolan ligger i samma byggnad som Arenan och under Falu Pride hittar ni hit genom att följa fotstegen upp för trapporna (hiss finns!).
›› Kartlänk till Elsborgs familjecentral

Skaffa barn - och sen då? - föreläsning (14.30 Elsborgs öppna förskola)

Hur skaffar man barn utanför kärnfamiljen? Och vad händer sedan? När regnbågsfamiljen kliver in i förskolan, skolan och idrottsföreningar m.m. känner de sig välkomna, kan de vara sig själva? Alla i familjen bryter mot normen, vilka problem finns, och vilka möjligheter?

Vi som föreläser heter Anna och Karin, vi är mitt inne i småbarnskarusellen, i våra två olika regnbågsfamiljer. Vi berättar personligt hur det är, bortanför föräldramöten, magsjukor och avlusningar.

På andra platser på lördagen


Sagoutställningsvernissage (13:00-17:00) 
Vernissage av en ny konstutställning av Birgith Linderoth, känd från fittkonst- utställningarna på Falu Pride och som Gröna Barnmorskan, på Studio Vi, Ölandsgatan 6 (Gamla Elverket/Näringslivets Hus)

I sagans värld får alla plats, allt kreativt genustänk är möjligt. Det kan vara förklarande, spännande, läkande att via en saga utforska sitt eget inre, spränga ramar eller bara glida runt lite kring gränser och normer. Eller bara vara fantasifull och ha kul rakt av. Förtrollas av sagornas normbrytande kraft. De sagor som skrivs ned kommer samlas i en Sagopärm på utställningen. www.gronabarnmorskan.se www.facebook.com/events/1642003862736002

Pridemässa i Kristine Kyrka (21:00)
Lördagen den 19 september håller Svenska Kyrkan Falun en Pridemässa i Kristine kyrka klockan 21.00 på temat ”Gör inte skillnad på människor” Ur Bibeln, Jakobs brev 2:1 Medverkande: Luisfran Rodríguez-Pérez, präst, Kerstin Gullberg, diakon, Daniel Zetterström kyrkvärd med flera.

Pride night på Club Etage! (22:00-02:00)

För dig som är över 18 väntar två dansgolv och två barer på Club Etage och deras Pride night! Inträde: 100:- (värt det!)

Tisdag 22 september


Introduktion i hbtq-kunskap med Aurora Cederholm! (10-12)

Ett tips till företag, organisationer och föreningar som vill få mer hbtq-kunskap!

I samband med Falu Pridefestival erbjuder Folkuniversitetet Dalarna en föreläsning- introduktion hbtq-kunskap på Falu Stadsbibliotek.

Vad är normkritik, cis-person, hetero, hbtq och intersektionell? Varför bör organisationen känna till detta? Hur arbetar hbtq-aktivister? Vad är rosa pengar? Ja, om det är ord och begrepp som inte känns som vardagsmat för dig, så är du välkommen att lära dig mer om detta.

Vi kommer att ta upp goda exempel på företag, organisationer och föreningar som aktivt arbetar för hbtq-kunskap. Vi ger dig även tips på hur du kan göra din arbetsplats inkluderande och jämställd.
Läs mer på facebookevenemanget

Onsdag 23 september


Hur ser en genusmedveten serieteckning ut? (18:00)

Bitte Andersson pratar på Dalarnas Museum om HBTQ-serier och deras historia utifrån egna och andras serier. 

Utställare på Arenan

RFSL Dalarna
Folkuniversitetet
Hela Sverige ska leva #ungapålandsbygden
HSO Dalarna
ABF
Kommunal
Falu kommun - Dialogens familjestöd
Folkpartiet, Liberala Ungdomsförbundet och HBT-liberaler
Ung vänster
Homosexuella Socialister
Svenska Kyrkan
Autism & Aspergerföreningen
STI-mottagningen vid Falu lasarett
IVF-kliniken Falun
Rättighetscentrum Dalarna
Ung med Fibro - Dalarna
Freak Park Market
Sheside
Högskolan Dalarna
Vill din organisation/förening ha ett bord under Falu Pride? Mejla utställaransvarig

Huvudarrangörer för Falu Pride 2015

  • Falu Pride Kulturförening
  • Falu Kommun
  • Folkuniversitetet
  • Arenan

Stort tack till


Våra sponsorer

Våra medarrangörer
Falu Stadsbiliotek
Elsborgs Öppna förskola
Svenska Kyrkan
Etage
Kings Arms
Dalarns Museum
Dalateatern
Landstinget Dalarna
RFSU Dalarna
RFSL Ungdom
Kulturhus tio14
RFSL Dalarna
Studio Vi
ABF

Våra samarbetspartners
Mimikry
Kulturmagasin 60

Våra försäljare
Nadines foodtruck
Ingrids källare - handsydda regnbågsväskor
Emmas keramik
Happy Pride.se som ger 10% rabatt med koden falupride15 

Ett tack också till Dalatrafik, Länsstyrelsen och alla som regnbågsflaggat!